NL EN

CLAIM YOUR FUTURE


Jongeren zijn de toekomst. Afwachten wat er later komt? Nee, in Claim Your Future nemen mbo- en hbo-studenten hun toekomst in eigen hand. MentorProgramma Friesland inspireert de komende drie jaar met organisaties in Litouwen, Portugal, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland jongeren om zelf de regie te nemen voor verandering en innovatie in hun regio. Het motto: ‘Empowering young people to become the producers of their own career and future…’

In een snel veranderende én globaliserende wereld hebben jongeren nieuwe vaardigheden nodig. Nu en morgen gaat het dan onder meer om persoonlijk leiderschap, om een ondernemende mindset om kansen te zien en te anticiperen op wat er gebeurt. Jonge mensen zien dat. Bovendien herkennen zij steeds meer het belang van sociaal ondernemen, waarin het draait om meer dan geld verdienen. De betekenis telt.
In het project Claim Your Future bundelen mbo-scholen, hogescholen, inqubators en NGO’s in zes Europese landen hun krachten binnen het programma Erasmus+ van de Europese Unie. Studenten zijn in de lead.


Ontwikkelen


Alles draait om samenwerken en zoeken op allerlei niveaus en in allerlei vakgebieden. Met als inzet: nieuwe instrumenten voor ontwikkeling van de regio. Dan valt te denken aan training van sociale ondernemerschap, workshops waarin ondernemende jongeren een rolmodel zijn, een denktank van studenten voor beleidsmakers en politici, en noem maar op. Dit is slechts een voorzet.
Het is vooral aan jongeren om effectieve manieren te vinden. Zij werken samen op allerlei manieren, in hun eigen regio en internationaal. Alles draait immers om hún toekomst, waarin zij voor de rest van hun leven in zichzelf en in een globaliserende samenleving moeten investeren. Innovatie vraagt om nieuwe rolmodellen.


Voorhoede


Claim Your Future-studenten vormen een voorhoede om verandering te sturen en samen nieuwe wegen te zoeken. Het project creëert een nieuwe samenwerking tussen studenten, scholen, sociaal ondernemers en de overheid. Dat is goed voor alle partijen. Ondernemers en overheden hebben immers veel belang bij jongeren die zich willen inzetten voor het ontwikkelen van hun omgeving.
Claim Your Future biedt de deelnemende organisaties – onder meer door samenwerking van mbo en hbo – de kans om bij te dragen aan een hoger onderwijsniveau, een betere inzet en inzetbaarheid van jongeren op de arbeidsmarkt en meer focus op het ontwikkelen van sociaal ondernemerschap.

Meer informatie


Op 6 en 7 november organiseren studenten van Claim your Future een kick-off meeting in Leeuwarden voor Europese partners en voor de regio.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Szilvia Simon, , 0610925655 en met het studentteam,

nhl-stenden
md46
md47
nordwin
logo van hall